12 luglio 2011

Bidussijeva nagrada Mitji

Svetovni mediji se tokrat niso ušteli in pravilno napovedali dobitnika Bidussijeve nagrade. To je

Mitja M.

V utemeljitvi je med drugim zapisano, da je bil Mitja kapetan zadnjega moštva, ki ga je vodil legendarni Bidu, ob tem pa (so)ustanovitelj fan-page na Facebooku. Odločilnega pomena pa je nedvomno to, da je Bidu pred nekaj tedni sredi neke kraške šagre zaupal Mitji: "Se i me da una squadra te ciamo, te son el primo in lista."
Mitja prejme tri krontočke in uradno Petrovo vabilo na kavo v sladoledarno/bar na Viale Miramare 17, kjer Bidu redno poseda.

Kratki kurz o Bidussiju

Za tiste, ki slavnega tržaškega trenerja ne poznate, smo izluščili nekaj bistvenih informacij:

- pristni Tržačan, izraža se in preklinja v visoko kultivirani tržaščini
- njegove kletvice ob robu igrišča niso banalne, temveč premišljenje in zato zelo izvirne. Slovi njegovo preklinjanje lastne mame z retoričnim vprašanjem: "Zakaj si me rodila?"
- njegov nastop je rahlo negotov, saj po vsakih treh besedah zamomlja vsaj en "bom dai" ali "via" ali "disemo che"
- znan je po številnih modrih mislih, npr. "Davanti a una bira se sa sempre tuto"
- ljubitelj alkoholnik pijač, do take mere, da je pred pustom pristal na premaknitev tekme z nedelje na petek in igralcem obrazložil: "cussì podè imbriagarve senza pensieri e mi anche"
- pred tekmo Kras : Jesina se je spoprijateljil z navijači Jesine in z njimi preživel večer, po tem pa poročal "finide le scorte de alcol"
- kljub temu da živi ob tržaški železniški postaji, do potankosti pozna osmice in gostilne na Krasu, na Goriškem in v Furlaniji
- slovi tudi po rahlo neprijetnem zadahu, ki sogovornika sili k upoštevanju varnostne razdalje
- zdaj je upokojenec, bil pa je zaposlen v nekdanji norišnici (menda kot strežnik) in tudi nastopal za nogometno moštvo "della legge Basaglia"
- sobote in nedelje preživlja ob nogometnih igriščih, najraje izbere tekme prve ali druge amaterske lige
- znamenit je bil njegov stari renault, v katerega je neke noči legla neka ciganka. Bidu jo je pustil pri miru in menda odkorakal domov. Iz Doline v Trst ...
- menda so mu všeč filmi nekdanje Vzhodne Nemčije
- prebira veliko časopisov (Piccolo, Repubblica, Gazzetta) in pridno izpolnjuje križanke v tedniku "Settimana enigmistica"

Nessun commento:

Posta un commento