14 luglio 2011

Jaruški deset, ostalim vsekakor pohvala

Na bliskoviti razpis za misel v rimi se je odzvala trojica spremljevalcev bloga. Po mnenju ocenjevalne komisije si prvo nagrado z desetimi krontočkami vred zasluži

Jaruška

Tu je njen umotvor (pozor na povezavo do hiperteksta pri besedi iki!)

Kam nas pelje evolucija? 
Na spletu se dogaja revolucija,
facebook, twitter, wiki 
so, pravijo Japonci, zares iki

Je to res prava svoboda?
Ali bo Gostilna nov opij naróda? 

Drugo nagrado in pet krontočk prejme
Andreja.
Njena misel:
Za svobodo se borimo,
zato vsi skupaj revolucijo priredimo
in zmago v gostilni slavimo!


Eno točko prejme še
Jakob.

Njegovo misel obljavljamo tako, kot smo jo prejeli, pri čemer mu svetujemo, naj bo malo bolj pozoren pri tipkanju, sicer ga bomo prekrstili v Primerski dnevnik ...

V društveni GOSTILNI Savo SVOBODO imaš,
če REVOLUCIONALNO brvlio v sebe daš!


Komentar k posameznim stvaritvam
Za jasno, kratko in jedernato analizo objavljenih misli smo zaprosili prof. Mirana K.

Jaruška:
Hipernativčno plutje med Scilo imanence današnje biti in Karibdo transcendence brezčasnega misterija v kratkem, skoraj haikujevskem preblisku obelodanja medmrežnemu bralcu avtoričino reminiscenco Marxovega izreka in McLuhanovega prerokovanja za presunljivo, a vendarle retorično vprašanje o morebitnem sizifovstvu gostilniškega b(l)ogovstva.
Andreja
V točasnem mestoma brezplodnem hlastanju po novih izraznih oblikah je Farnetijeva oviro nesporočilnosti premagala z vzvratnim skokom v predintimistični čas narodnobuditeljskega, kramparskega stiha, kakršen je zadonel v prvem povojnem času.
Jakob
Količkaj okoren verz bralcu vendarle razstira pogled v mikrokozmos zamejskega lokala, kjer sta alkohol in točilec v metaforični pretvorbi Orfej in luč znotraj mikrokozmične bivanjske stiske, kjer diskurz ne zamejuje trikotna paradigma točilec-pijača-alkohol, toda sporočanjsko še pomenljivejša redukcija na daljico točilec-pijača.



Nessun commento:

Posta un commento