16 settembre 2012

V Vidmu sta ustvarili FOTOMOJSTROVINO

Ta fotografija se zdi preprosta, a je v bistvu umetnina. Komisija za ocenjevanje fotografskih enkratnosti (KOFE) se strinja, da si za njo Veronika M. in Jana P. na lestvici zlatega gosta zaslužita kar 10 krontočk. Prav toliko jih seveda dobi tudi model Erik Masten.

Mojstrovina z barvami Udineseja, primorskim pridihom in gostilniško dobro voljo

Zakaj je ta fotografija svojevrsten presežek?
Na to vprašanje odgovarja barkovljanski umetnostni kritik Boris Rosso.
"Blog Gostilna je včeraj svojim bralcem ponudil priložnost, da si zagotovijo nekaj krontočk s fotografijami na temo 'Furlanija' ali pa na temo 'Vstala Primorska'. Hote ali nehote sta Jana in Veronika v eni fotografiji zaobjeli obe temi. 
Z lepim in sproščenim nasmehom - kakršen se spodobi za ta blog in za vsako gostilno - sta se fotografskemu objektivu nastavili pred vinsko izložbo s furlanskim napisom I vins dal Friul. Oblečeni sta v črno-beli majici, kar je očiten namig na videmskega prvoligaša Udinese
V sredini izstopa Erik Masten, ki je eminentni predstavnik Kmečke zveze, pomembne primorske organizacije. In glej glej, Mastnova bunda ima vse barve slovenske zastave: belo, plavo in rdeče.
V eni fotografiji torej izžarevajo dobra volja, Udinese, furlanski jezik, vino, kmečko življenje, primorska organizacija, slovenske barve in seveda furlanski ponos. Naslov te fotografije bi lahko bil Trije Primorci sredi Vidma. In to je brez dvoma mojstrovina sodobne dokumentaristične fotografije. "

Nessun commento:

Posta un commento