28 settembre 2011

V Zgoniku imajo osmo čudeso novega sveta

Foto Primorski
Naš blog ne more mimo veličastnega dogodka, ki je nedvomno nova prelomnica v zgodovini sveta.

Če se Pariz lahko pohvali z Eifflovim stolpom, New York s kipom svobode in Sydney z operno hišo v obliki školjke, je včeraj Zgonik dobil pravo mojstrovino.

Zaradi nje bodo turisti odslej oblegali to kraško vasico. Treba bo najbrž povečati avtocestni izhod, okrog trga na županstvu urediti parkirišče za vsaj nekaj tisoč avtobusov. Tudi ne bi bilo napak, če bi razmislili o letalski povezavi z Dubajem ter o podzemni železnici, ki bi Rimljanom in Berlinčanom omogočala hitrejši prihod na Kras.

V Zgoniku imajo od včeraj bankomat.
Pridobitev, o kateri so najbrž nemudoma obvestili Baracka Obamo, Angelo Merkel in Hu Jintaua, so včeraj na posebni svečanosti pozdravili zgoniški župan Mirko S., ravnatelj banke ZKB Sergij S. in tudi podpredsednik pokrajine Igor D.
Na sliki, ki je danes objavljena v Primerskem dnevniku, lahko poleg te trojice vidite v ozadju še dva stara znanca našega bloga Matejo Bog. in Aljošo O. Vsi, ki so na sliki, prejemejo seveda 3 krontočke, z njimi pa še nekateri, o katerih vemo, da so bili včeraj navzoči: novinarka Biserka, bančna uslužbenca Alen Lena in Mitja M., ter še Maddalena in Jakob P. Tri točke prejme tudi Marij Č., ki je s pravim občutkom za novico poslal tja televizijsko kamero RAI.

Bankomat smo si člani uredništva že ogledali in ga tudi preizkusili. Če se dobro spomnimo ima 16 tipk, odprtino za vstavljanje kartice, ekranček z raznimi napisi, ki so lahko v več jezikih (ital, slov, angl, nem, fra ...).
Skratka, pravi čudež. Vabimo bralce, da nam zaupajo svoje vtise ob tej neverjetnem dogodku.

7 commenti:

  1. Nimam besed. Osupljivo. Krasno. Ganljivo.

    RispondiElimina
  2. Ga. Lelja Rehar Sancin mi je naročila, naj uredništvu sporočim, da gesla 'čudeso' v SSKJ ni, obstaja pa 'čudo'. Torej, pravilno: V ZGONIKU IMAJO OSMO ČUDO NOVEGA SVETA. Trditev je podkrepil tudi prof. Toporišič.

    Lp iz tajništva Jezikovne milice.

    RispondiElimina
  3. Spošt. Dailan, članica tajništva Jezikovne milice!

    Najprej najlepša hvala za vaš komentar, ki smo se ga zelo veselili. Ponuja nam namreč priložnost za kratko obrazložitev naše jezik(osl)ovne politike.
    Priznamo, da smo do zadnjega omahovali pred odločitvijo, ali naj zapišemo besedo "čudesa", za katero skupaj z Lelčy in Topkotom pravilno ugotavljate, da je ni v SSKJ.
    Iz grafičnih razlogov, vezanih na dvovrstični naslov, smo potrebovali besedo, ki bi bila daljša od besedice 'čudo'. Odločili smo se za 'čudeso', ker je pač ta beseda v splošni rabi, o čemer se lahko prepričate z njenim vtipkanjem v jezikovni korpus Nova beseda. Prav tako se kar često uprablja besedno zvezo 'sedem čudes sveta'.
    Res je, da se na rabo ne gre opirati, toda v tem primeru se nam je zdelo, da s svojim ravnanjem slovenskega jezika nismo ne obubožali ne oskrunili. Kot je razvidno iz naših zapisov smo za liberalni pogled na svet, daleč od vsakega purizma, konservativizma itd. Smo - če ostanemo pri jezikoslovju - bližji Praškemu lingvističnemu krožku.
    Zato se bomo tu pa tam še posluževalih takih besed ali celo novih skovank (kot je npr. genijalada), ki po našem mnenju bogatijo slovenski jezik.
    Kakorkoli. Razprava bi lahko šla v nedogled in se veselimo vsakršnega nestrinjanja, saj je v enoumju res dolgčas. Ne moremo pa, spoštovana Dailan, mimo bistvene ugotovitve: Zgonik ima bankomat.

    RispondiElimina
  4. Vašo argumentacijo smo vzeli pod drobnogled. Moramo vas opomniti: če se že sklicujete na korpuse, priporočamo uporabo korpusa Fidaplus. Razlog? Korpus Nova beseda vsebuje tudi literarna besedila, kot pa dobro vemo literarnih besedil ne gre jemati kot normativnih, saj spadajo konec koncev pod umetnostna besedila (če upoštevamo Toporišičevo delitev jezika na funkcijske zvrsti) z izrazito estetsko komponento na račun katere je večkrat zanemarjeno marsikatero pravilo. Vsekakor: zadetkov za 'čudeso' ni ne v Novi besedi ne v Fidiplus, če pa si pobliže ogledate zadetke besede 'čudes' v Novi besedi boste ugotovili, da so zadetki v bistvu vsi genitivi dvojine/množine gesla 'čudo'.

    Ker notranja politika Jezikovne milice po novem dopušča določeno mero tolerance do takih prekrškov, zaenkrat ne bomo odprli kartoteke za ta primer, a svarimo vas: ogibajte se samopašnih skovank, ki kazijo podobo našega jezika - sploh v primerih, ko že obstaja primerna beseda za poimenovanje določene predmetnosti. V nasprotnem primeru pa so skovanke in neologizmi dobrodošli v zakladnico slovenskega jezika.

    S spoštovanjem,

    Vrhovni urad Jezikovne milice.

    RispondiElimina
  5. Spoštovana Jezikovna milica!
    Počasčeni smo, da se je tokrat odzval celo Vrhovni urad, ki se mu iskreno zahvaljujemo za temeljit komentar.
    Seveda ga bomo temeljito preučili in morebiti odslej previdneje operirali z besedami, ki so za normativne priročnike in za vaš želodec neprebavljive.
    Že takoj na prvo žogo bi lahko k vašemu zapisu dodali nekaj pojasnil, ki pa bi bralce kakopak dolgočasila.
    Zato naj tole razpravo, ki seže skoraj že do akademskih vršacev, sklenemo z vabilom: še naprej nas opozarjajte na napake, da se bomo na njih učili.
    Zaenkrat pa bi Vam radi predlagali, da Vaši predstavnici gdč. Jaruški prištejemo dve točki v znamenje hvaležnosti za pozornost, ki ste nam jo namenili.
    Uredništvo

    RispondiElimina
  6. Spoštovani,

    sporočilo bomo posredovali zainteresirani osebi.

    Hvala in lep pozdrav,
    tajništvo VU Jezikovne milice

    RispondiElimina