22 aprile 2012

Dobrih gostiln skoraj ni več, dobre so novinarke in športnice

Rubrika Pri šanku tokrat ponuja pogovor s športnim novinarjem Primorskega dnevnika Janom Grgičem.

Foto facebook

     Najljubša gostilna?
     Žal je ni več. Nekoč, ko jo je upravljal kolesar Marko Ciuch iz Bazovice, je to bila gostilna Dolina(c) na Padričah, hram vseh žejnih Padričarjev in Gropajcev (ter tudi včasih Bazovcev). Novi upravitelji so zdaj za en k... »Della serie« strinjam se z Andrejem Šifrerjem ... »Vse manj je dobrih gostiln...« Še dobro, da obstaja vaša Gostilna.
     Najljubši športnik?
     Všeč mi je šprinter Usain Bolt, čeprav ne bi stavil rok na ogenj in rekel, da je »čist«. Žal sum dopinga ostaja. Pri nas cenim trud, vztrajnost in požrtvovalnost hitrohodca Fabia Ruzzierja. Teče, ima trte, njivo, osmico, pred upokojitvijo pa je delal v nočni izmeni.
     Kar dobro poznaš Nevia Bidussija. Kaj bi povedal o njem?
     Vesel in ponosen sem, da me je eno sezono treniral pri Bregu. Posebno zanimiva so bila gostovanja v Furlaniji: Bidu pred tekmo še ni vedel postave, vedel pa je, kam bomo šli po tekmi. V tistih letih se je premikal še z oranžno katrco. »Bidu mobil portime casa,« je rekel, ko je bil že v rožcah. Dogodivščin je bilo še in še. Človek pa je zelo razgledan in ve veliko stvari.
     Najljubša spletna stran?
     Najljubše in najbolj gledane (na mojem računalniku): Repubblica.it, corriere.it, pri nas primorski.eu in Lakovičev slosport.org
     Raje en teden v Gročani ali sedem dni v Mačkoljah?
     Sedem dni v Mačkovljah je preveč, raje en teden v Gročani :-). Vsaj tam je mitični Gročana bar.
     Na kateri svoj intervju ali članek si najbolj ponosen?
     Poleg številnih intervjujev z Bidutom :-), sem ponosen, da sem pred več leti, še pred ameriško (ali Natovo) invazijo, klical v Afganistan zdravnika Emergency, sodelavca Gina Strade. Tri dni kasneje je intervju z istim človekom objavila tudi Repubblica. Primorskemu dnevniku pa je tisti klic na satelitski telefon stal nekaj sto evrov. Ponosen sem tudi na intervjuje s številnimi športniki s posebnimi potrebami ali športniki invalidi. Ko sem se pogovarjal z njimi, so mi naredili večji vtis, kot na primer z nekaterimi redkobesednimi nogometaši, ki igrajo v A-ligi in vsaj stokrat ponovijo, da je vse zelo »importante« (važno).
     Kdo je najbolj sexy novinarka, kar jih poznaš?
     Poleg vseh mojih kolegic na Primorskem :-), na lokalni ravni še novinarka Rai Eva Čuk, na državni ravni Ilaria D'Amico (Sky), na globalni pa Fionnuala Sweeney (CNN).
     Kaj pa najbolj sexy novinar?
     Novinarje moškega spola sodim samo po znanju in intelektualni sposobnosti, ne po fizičnem zgledu. :-)
     Če bi priredili turnir v namiznem nogometu, ki bi se imenoval po tebi, kateri dvojici bi privoščil zmago (lahko izbereš kogarkoli, ki stanuje na planetu Zemlja)?
      V finalu bi privoščil zmago dvojici Igor Malalan in njegov sin Bokja. Prav gotovo bi se gledalci zabavali.
     Enotedenske počitnice s kamperjem po Evropi. Tri vzami, tri pusti doma: Fabio Urlini, Tjaša Švara, Alojz Rebula, Lorenzo Pilat, Iva Zanicchi in Yuen Yuen.
     Fabio Urlini, ker ga poznam, Tjaša Švara, ker bi jo tako bolje spoznal, in za tretjega ne vem, mogoče »mulon« Lorenzo Pilat.
     Igor Vodopivec ali Jan Godnič?
     Oba sta frajerja. Nobenega od dveh ne bi izključil.
     Ana Košuta ali Tina Maze?
     Hmm, kar obe, saj sta pridni športnici, pa zelo simpatični.
     Ivan Kuk ali Luka Švab?
     Podobno kot pri Igorju in Janu. Z obema nas veže nogomet. Škoda, da nisem imel priložnosti, da bi kdaj igral z Ivanom Kukom, največji talent na Krasu. Z Luko pa sva igrala in se dobro poznava. Luko zelo cenim, ker je fant brez ene same dlake na jeziku. V obraz ti pove, vse kar misli. Tudi preveč.
     Kateri od teh bi bil najboljši urednik Primorskega dnevnika: Jara Košuta, Dušan Jakomin, Samo Pahor, Edi Bukavec, Dimitrij Križman, Tomaž Ban ali Goran Kocman?
     Eno osmo ime ne? Z Dušanom Jakominom bi lahko upali v čudež, z Goranom Kocmanom pa mogoče na ruski denar (Gazprom?). :-) Dnevnik bi tako mogoče preživel. Vsekakor bi bilo tudi zelo zanimivo, kako bi PD usmerila oziroma sestavila (katere bi bile vsebine) Samo Pahor ali pa Dimitrij Križman.
     Si na kakšni tekmi imel vtis, da je na igrišču več pijanih kot treznih?
     Pred nekaj sezonami, ko sem še igral nogomet pri Zarji Gaji, na tekmi v gosteh proti Pro Farri dan po pustni soboti in v isti sezoni na tekmi v gosteh v Podgori proti Piedimonteju, dva dni po »halowinu«. Treniral nas je Vojko Križmančič. V Fari pred tekmo ni vedel koga poslati na igrišče. Nekdo je menda v stranišču celo bruhal. Na tekmi v Podgori pa se je Vojko po tekmi »šfogiral« in nam očital, da če bi bili tako dobri, kot za šankom tudi na igrišču, potem bi igrali v A-ligi. Dva dni pred tekmo, smo na večerji v društvu na ves glas peli: »Vojko dej nam liter črnega, ke smo žejne...«. Lepi časi. Seveda obakrat smo izgubili in na koncu sezone tudi izpadli.
     Katero podobnost Kot jajce jajcu si si doslej najbolj zapomnil?
     Mogoče Lino Banfi in Miroslav Košuta.
     Nasvet za Gostilno?
     Kar tako naprej, potrebujemo take bloge. Predlagam žurko oziroma srečanje »gostilničarjev«. Mogoče bi lahko zahtevali, da postane spletna stran ena od primarnih organizacij manjšine. Ena več ali ena manj ... Prioritet itak ne znamo izbirati. :-)

Nessun commento:

Posta un commento