13 aprile 2012

Guccini je naš!

Niste verjeli? Zdaj imate dokaz. Francesco Guccini se je slikal z napisom GOSTILNA. Objektivu se je nastavil v osmici v Saležu.


Nekateri boste morda razočarani. Razumljivo: še vedno upate, da se bo z napisom GOSTILNA slikal veliki Drupi. A ne obupajte, prej ali slej se nam bo posrečilo.

Po večurnem zasedanju se je Komisija za podeljevanje krontočk (KPK) odločila, da za ti dve fotografiji prišteje krontočke po tem zaporedju.

Francesco Guccini 50 krontočk
Veronika M. 30 krontočk (ker se pojavlja na dveh fotografijah)
Johana M. 25 krontočk (ker se pojavlja na lepši od dveh)
Andreja F. 20 krontočk (ker se pojavlja na grši od dveh).

Oglejte si novo lestvico zlatega gosta.

Nekaj napotkov za boljše poznavanje Guccinija
Guccini je med italijanskimi kantavtorji morda najprimernejši za naš blog. Gostilnam je tudi posvetil nekaj pesmi, najznamenitejša je najbrž Canzone delle osterie di fuori porta.
Kaj pa ostale pesmi?
V uredništvu se večkrat navdihujemo po pesmi Cirano.
Če bi radi furali suffer prisluhnite pesmi Farewell.
Tržačani vedite, da je plašč, po katerem je dobila naslov pesem Eskimo, Guccini kupil v Trstu med služenjem vojaškega roka v kasarni pri Banih. O tem lahko nekaj preberete tudi v gostilniškem intervjuju s Samom Miotom.
Ker smo aprila v času proslav v spomin na padle v boju proti nacifašizmu, je morda dobro, da poznate pesem Auschwitz. Poje jo tudi tržaški partizanski zbor.
Zelo znana je tudi pesem Dio è morto (sprva so jo peli Nomadi).
Vsak koncert se začenja s pesmijo Canzone per un'amica (v spomin na znanko, ki je umrla v prometni nesreči), konča pa z znamenito La locomotiva - govori o anarhistu na koncu 19. stoletja.
Prijateljuje z raznimi drugi pevci. Ligabue je med najzvestejšimi sodelavci (Guccini je sodeloval tudi v filmu Radiofreccia).
Guccini tudi piše knjige. Odsvetujemo njegovo avtobiografijo Non so che viso avesse. Je dolgočasna. Lepše so druge. Z Lorianom Macchiavellijem ustvarja kriminalke (med boljšimi je najbrž Tango e gli altri - zločin v partizanih in iskanje krivca sredi šestdesetih).
Lani se je Guccini nekoliko presenetljivo spet poročil. O tem smo takrat tudi poročali v našem blogu.

Nessun commento:

Posta un commento